DİKİŞ,TASARIM,YEMEK,DEKORASYON,KADINA DAİR BİR ÇOK ŞEY

12 Şubat 2012 Pazar

BLOĞUN İLK TARİFİ...
    Portakallı Kakaolu Kek
Bu tarif ailecek çok sevdiğimiz neredeyse yapıldığı gün biten bir kek.İsmi size bilinen tariflerden biri olduğunu düşündürebilir ama en azından benim daha önce yaptığım,yediğim keklere bakarak bu çok çok daha güzel.Öyleki bu keki yediğimden beri bu tarifden başka kek yapmaya elim gitmiyor..:)Yazdığım yapılışa dikkat ederseniz ağızda eriyen pamuk gibi bir kek ve üzerinde harika bir kreması olacak.Tamam sustum..:)Eveett işte tarifimiz,bence mutlaka deneyin..


                       MALZEMELER                                                                                                                                                               

*  3 adet büyük boy yumurta                Kreması için
*  1 su bardağı toz şeker                   * yarım kg süt
*  1 su bardağı ılık süt                       * 2 fincan un
*  yarım su bardağı sıvı yağ              * 1,5 fincan şeker
* 1 pkt kakao                                     * 1 pkt kremşanti
* 1 pkt kabartma tozu                        * 1 s.bardağı soğuk süt(krem şantiyi çırpmak için)  
* 1 pkt vanilya                                   
* göz kararı un  elenmiş un
* 1-2 çorba kaşığı kadar portakal kabuğu rendesi 
* 1 s.bardağı sıcak süt(kek fırından çıkar çıkmaz sıcak olarak üstüne dökülecek)


 YAPILIŞI
3 yumurta ve bir bardak şekeri,rengi açılıp krema kıvamına gelene kadar mikserle çırp,ardından yarım su bardağı sıvı yağı ve ılıttığımız sütü ekle.Bir pkt kakaoyu (isterseniz bu miktarı azaltabilirsiniz),kabartma tozu ve vanilini eliyerek sıvı karışıma ekleyin ve artık mikserle çırpmayın çırpma teliyle devam edin karştırmaya,rendelenmiş portakal kabuklarını da ekleyin.Göz kararı un dedim genelde bu göz kararı tariflerde hanımların  hoşuna gitmez biliyorum ama bu tarifde korkacak pek bişey yok,dikkat etmeniz gereken konu kekin kıvamının çok yoğun olmaması,normal kek hamurundan biraz daha akışkan bir kıvam da olması.Bu yoğun olmayan akışkan kıvam kekimizin çok yumuşak olmasına neden oluyor.Kek hamuruna ne kadar çok un eklerseniz piştiğin de o kadar sert olacaktır.Tabi çok az un koyarsanız bu defa da içinin pişmesi sorun olur.Neyse dediğim gibi normal kek hamurundan biraz akışkan olursa yeterli..:)Artık fırına girmeye hazır 180 derecede ilk yarım saat kapağını hiç açmadan 40-45 dk pişiriyoruz.Herkesin fırını farklıdır bu sürede piştiğinden emin olamazsanız bilinen kürdan yöntemiyle kontrol edebilirsiniz..:)Kek pişerken siz kremasını hazırlayın,yarım kilo süte,2 fincan un,2 fincan şekeri ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Bir pkt krem şantiyi soğuk sütle katılaşana kadar çırpın ve muhallebi soğuduğunda,krem şanti ve muhallebiyi birleştirip pürüzsüz olana kadar çırp.Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz şanti içinde erir.
Kek artık pişmişdir heralde..:)fırından çıkarttığınız sıcak keki 1 bardak sıcak sütle ıslatın ve son olarak kek ılık hale gelince kremasını üstüne döküp dolapta 1 saat bekletin bekleyebilirseniz tabii..:)bu tarifi portakal katmadan,ıslatmak için ısıttığınız sütün içerisinde nescafe eriterek ve kremasının üzerine kakao serperek tiramisu gibi de yapabilirsiniz.AFİYET OLSUNN...
Kekin yapılışı size el oyalayıcı gelebilir ama tadı buna değer..
Kekinizin güzel kabarmasını istiyorsanız,tepsiniz çok büyük olmasın.Misafirim çok büyük tepside yapmam lazım diyorsanız miktarları aynı oranda artırın.
BU KEKİN PÜF NOKTALARI,KEKİN İÇİNE KATILAN SÜTÜN,NE SICAK NE SOĞUK MUTLAKA ILIK OLMASI,VE KEKİN KIVAMININ YAZIDA BELİRTTİĞİM KIVAMDA OLMASI..
Bu arada tarif yazmak ne zormuş,1 buçuk saatte ancak hazırladım,tekrar tekrar yazıp sildiğim cümleler oldu,daha anlaşılır olsun şunu atlamıyım bunu da yazayım diye,hazırladığım yazıyı defalarca okumak zorunda kaldım bir eksik olmasın diye,hüsrana uğramanızı ve malzemelerin israf olmasını istemem tabi ki..İlk tarifde olur böyle demi..Şimdilik bu kadar hadi Allah'a emanet...

7 yorum:

  1. Merhaba canım,
    Bloğumu ziyaretinle tanıştığımıza memnun oldum.
    Blog yaşamın ve yeni tarifin hayırlı olsun.Ellerine sağlık.Bol paylaşımlarda bulunmak üzere sevgiler.
    Bu arada tarifleri uygun bir dille yazmak gerçekten kolay değil.İlk başlarda ben de öyleydim,Zamanla el alışıyor:)

    YanıtlaSil
  2. hoşgeldin blog dünyasına.... şimdiden renkşi bir bogun olacağı belli: ) başarılar... bol paylaşımlar: )

    YanıtlaSil
  3. ay harika görünüyo cnm eline saglık portakallı herşeye bayılırım deniyecem sagol...

    YanıtlaSil
  4. ooo oo nefis gorunuyor vallahiii eline sagliiik

    YanıtlaSil
  5. merhaba çok hoş bir tarif bu ellerine sağlık :))
    seni izlemeye aldım.... banada beklerim...

    YanıtlaSil
  6. sevalce lezzetler;hem uygun dille yazmak zor hem de acaba birşey unuttum mu tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorsun..:)
    yasemin;çok teşekkür ederim.
    hatice;deneyince nasıl bulduğunu yaz,umarım beğenirsin.
    gelin ayşe;afiyet olsun..:)
    gurme şirin;teşekkür ederim sendeyim..;)

    YanıtlaSil
  7. Açken böyle şeylere bakınca gözlerim yaşarıyor resmen :(((
    Böhühühü çok güzel olmuş ama yaa. Eline sağlık Sülüska :)

    YanıtlaSil